Tips elakkan SEL OTAK BUNUH DIRI dan menyebabkan otak anda JAMMED

Kajian menunjukkan bahawa keupayaan pemikiran kita boleh jadi ‘jammed’ dan sel otak kita boleh bunuh diri. Selepas post-pandemik, masalah long-COVID mungkin boleh mencetuskan beberapa tindak balas kepada badan termasuklah OTAK.

Otak manusia ini adalah satu ciptaan terhebat Yang Maha Esa.Ia terdiri daripada sekitar 86 billion neuron/sel otak dan sel otak ini umurnya panjang. Jika dikaji, sel-sel otak ini adalah antara sel dalam badan manusia yang mempunyai jangka hayat yang paling panjang. Namun ada juga sel otak yang baharu dibentuk bagi menggantikan sel otak yang telah mati. Kalau kita tengok, prestasi otak manusia yang terbaik adalah di sekitar usia 19-20 tahun. Selepas itu, bergantung pada keadaan. Kadang-kadang yang mati tu lebih, yang terbentuk baharu itu kurang, ini sudah tentu akan menjejaskan fungsi pemikiran dan memori manusia.

1.Senaman

Senaman seperti jalan kaki 30 minit setiap hari boleh bantu untuk menumbuhkan sel-sel otak baru melalui penghasilan BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) di dalam minda kita. BDNF ini merupakan baja kepada otak untuk menghasilkan sel-sel neuron yang baru.

2. Belajar kawal stres

Antaranya dengan cara meditasi, berzikir, solat dengan khusyuk. Aktiviti ini sebenarnya akan mengelakkan telomere dalam kromosom kita memendek. Bila telomere berterusan memendek, sampai satu tahap, ia seolah-olah dah takde telomere ini, ini akan menyebabkan sel-sel dalam otak kita tidak membunuh diri.

3. Tidur

Tidur mencukupi sekurang-kurangnya 6-8 jam. Semasa kita tidur, sel-sel otak kita akan membaik pulih, sel-sel otak baru akan tumbuh, toksin-toksin akan dikeluarkan dan yang paling penting sewaktu tidur inilah otak kita akan memantapkan memori. Maksudnya input baru yang kita belajar semalam, dia akan masukkan dalam disc yang ada dalam otak kita. Kalau tak cukup tidur, sudah tentu memori anda akan terjejas.

4. Pemakanan

Badan boleh menghasilan antioksidan semula jadi yang dinamakan sebagai glutathione. Namun apabila kita terdedah kepada pencemaran, pengambilan gula dan junk food yang tidak terkawal akan menyebabkan radikal bebas semakin meningkat. Nak lawan perlukan antioksidan. Tapi bila radikal bebas ni banyak sangat dan semakin meningkat usia, kilang-kilang yang menghasilkan antioksidan secara semula jadi ini semakin tidak mencukupi, kita harus ambil daripada luar iaitu daripada pemakanan. Contoh pemakanan yang tinggi antioksidan buah-buahan dan sayur-sayuran.

5. Astaxanthin

Astaxanthin adalah antioksidan yang penting untuk kesihatan otak. Ia sejenis karotenoid yang mempunyai keupayaan meneutralkan radikal bebas setinggi 6000x lebih kuat daripada Vitamin C.

6. Herba adaptogen

Adaptogen ini adalah sejenis bahan yang mampu mengawal stres secara semula jadi. Antara herba yang banyak dikaji sebagai adaptogen adalah Ashwagandha terutamanya yang berpaten Ashwagandha KSM-66. Kajian menunjukkan herba ini boleh menurunkan hormon kortisol sebanyak 27.9% dan menurunkan permasalahan kemurungan sebanyak 79.3%. Dan ini sebenarnya sangat-sangat penting kalau anda nak cuba kawal stres. Ashwagandha KSM-66 juga mampu meningkatkan keupayaan memori dan memproses maklumat.

Dan satu lagi herba yang digunakan ribuan tahun dahulu untuk kesihatan minda dinamakan sebagai Bacopa monnieri. Herba ini bukan sahaja bersifat sebagai adaptogen yang mengurangkan stres tapi ia juga meningkatkan neurotransmitter serotonin dan GABA. GABA ini adalah relax molecule. Kalau relax dan happy sudah tentu anda mudah mengawal stres. Kedua-dua herba ini turut bersifat antioksidan yang bagus untuk badan.

Kat mana pula nak dapatkan Ashwaganda KSM-66 dan Bacopa monnieri ni?

Jangan risau, klik je sini : https://eskayvie.com/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Artikel Terkini