Tangan Rasa Kebas Dan Semut-Semut?

Pernahkah anda merasa kebas-kebas, semut-semut, sakit saraf pada tapak tangan sehingga sukar tidur atau terlepas objek yang digenggam secara tiba-tiba tanpa sebarang punca?

Tanda utama Sindrom Carpal Tunnel (CTS), adalah rasa mencucuk seperti terkena renjatan elektrik pada telapak tangan, rasa sakit serta lemah sehingga benda yang dipegang terjatuh. Tanda lain termasuk rasa sakit terutamanya pada waktu malam dan rasa tebal atau kebas pada telapak tangan.

Sindrom Carpal Tunnel adalah penyakit yang membabitkan saraf median yang melalui ‘terowong carpal’ pada pergelangan tangan dan tendon atau urat untuk membolehkan jari dibengkokkan.

Sekiranya anda pernah mengalami simptom di atas, jangan dibiarkan tanpa menjalani pemeriksaan. Kerana berkemungkinan anda sedang mengalami Sindrom Carpal Tunnel yang boleh menjejaskan kualiti hidup anda.

Siapakah yang berisiko mengalami Sindrom Carpal Tunnel?
– Wanita berusia lebih 40 tahun.
– Wanita hamil.
– Individu yang obes secara tiba-tiba
– Individu yang banyak menggunakan tangan termasuk kerja pejabat, guru, kilang atau hospital seperti jururawat.
– Pesakit rheumatoid arthritis, osteoarthritis

PENEMUAN TERKINI

Kajian oleh Dr Gene Spillar dari Pusat Kajian Kesihatan, California mendapati 82% pesakit sindrom carpal tunnel berjaya mengurangkan simptom penyakit tersebut selepas mengamalkan AstaREAL P2AF selepas 8 minggu.

Nak kami bantu dapatkan AstaREAL P2AF? Klik sini https://eskayvie.com/

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Artikel Terkini