Kaki kebas sering terjadi kepada individu yang duduk dalam keadaan posisi yang tidak selesa. Ini kerana, jika kaki berada pada posisi yang salah, ia akan menyebabkan saraf di bahagian kaki terhimpit dan menyebabkan kebas tersebut berlaku.

Akan tetapi jika ia berterusan sehingga menyebabkan kaki sentiasa terasa kebas, ia mungkin pesakit kepada masalah kesihatan yang lain. Pernah tak pesakit tahu bahawa kaki kebas kencing manis itu ada kena mengena antara satu sama lain?

Jika pesakit mempunyai faktor risiko kencing manis seperti berat badan berlebihan, berumur lebih 45 tahun atau mempunyai ahli keluarga yang menghidap kencing manis, kebas kaki yang berterusan mungkin pesakit-pesakit amaran yang menunjukkan paras gula darah pesakit berada dalam keadaan yang tinggi lebih dari normal.

Rasa kebas kaki ini bukan sahaja dikira sebagai simptom untuk penyakit kencing manis, bahkan ia juga merupakan sejenis komplikasi yang membabitkan saraf dan tergolong dalam kumpulan besar komplikasi neuropati diabetes.

Neuropati diabetes

Ia adalah salah satu daripada komplikasi jangka panjang yang paling kerap berlaku dalam penyakit kencing manis, mempengaruhi sehingga 50% daripada kesemua pesakit.

Daripada jumlah ini, 90% daripada kesemua jenis neuropati diabetes adalah jenis polineuropati simetri distal (DSPN). Kebas kaki, khususnya yang membabitkan kedua-dua belah kaki.

Secara amnya, masalah ini melibatkan bahagian ibu jari kaki dan juga bahagian distal kaki. Namun yang demikian, neuropati ini boleh perlahan-lahan merebak sehingga membabitkan kawasan kaki dan tangan yang lebih luas.

Selain rasa kebas, rasa nyilu, rasa panas terbakar, rasa tajam, rasa sakit menjalar dan juga rasa sesemut seperti renjatan elektrik.

Gangguan deria rasa pada bahagian kaki ini biasanya akan bertambah teruk pada waktu malam sehingga mampu untuk menganggu tidur seseorang itu.

Rasa sakit dan tidak selesa ini berupaya untuk menyebabkan gangguan pada aktiviti harian seseorang itu sehinggakan mereka akan mengelakkan diri daripada menyertai aktiviti.

Gangguan kualiti kehidupan mereka ini juga boleh mempengaruhi emosi mereka sehingga mereka cenderung untuk menghidap kemurungan. Pengakhiran rasa kebas rupanya lebih menakutkan!

Neuropati diabetes bukanlah hanya rasa kebas kaki dan tangan sahaja, ia adalah komplikasi penyakit kencing manis yang berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan buruk yang tidak diingini.

Kecederaan saraf ini tidak terhad kepada bahagian saraf di bahagian kaki dan tangan sahaja; saraf-saraf di bahagian lain seperti dalam sistem gastrousus dan juga saraf di bahagian otak dan mata turut boleh terjejas.

Dengan kerosakan saraf sensasi menyebabkan rasa kebas kaki yang beransur-ansur menjadi teruk, seseorang individu mungkin tidak perasan jika berlakunya luka pada kaki mereka.

Tambahan lagi, mempesakitngkan bekalan darah lebih banyak diperlukan untuk menyembuhkan luka atau ulser berbanding dalam keadaan biasa, tempoh penyembuhan luka atau ulser akan menjadi lebih lama berbanding biasa.

Bahaya ulser atau luka berpanjangan ini adalah ia boleh menjadi titik masuk jangkitan daripada luar kepada salur darah. Kerosakan saraf dan iskemia pada bahagian kaki akan menyebabkan tisu-tisu pada kawasan kaki mati dan dicerna oleh bakteria. Keadaan ini digelar sebagai kaki gangren.

Untuk mengelakkan jangkitan bakteria dalam darah yang boleh merebak ke pelbagai organ dan bahagian badan yang lain, bahagian kaki tersebut lazimnya akan dipotong.

Sekiranya pesakit mengalami rasa kebas atau kesemutan yang berlanjutan dan ia kerap kali terjadi dan mempunyai faktor-faktor risiko untuk menghidap kencing manis, pastikan pesakit berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan rapi dan ujian yang betul.

Diagnosis dan rawatan awal akan mencegah komplikasi yang tidak diingini.

Nak tahu tips atau petua untuk hilangkan kebas kaki? Baca artikel di sini.

#EskayvieCareForYou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here